Janus R. Nielsen

Always strive for more
always strive to improve
always strive for perfection
... and don't ever be satisfied

Unge og internet sikkerhed!

Vi lever i en verden hvor internettet, sociale medier, online shopping, online banking mm er en helt og aldeles integreret del af de flestes hverdag, ikke mindst den yndre generation. Men hvad så med sikkerheden?

Jeg er grundlægger af www.mysecuritycenter.com, som er et "Dansk" internet sikkerhedsfirma, med speciel fokus på consumer sikkerhed, eller sagt på dansk; internet og PC sikkerhed for private.

Derudover er jeg også såkaldt "sikkerhedsekspert" og bliver ofte citeret og udspurgt omkring alle mulige spørgsmål, situationer og virus udbrud der måtte opstå. Under menuen "In the Press" på denne blog kan du se et uddrag af de interview, artikler og tv indlæg jeg har deltaget i de seneste par år.

Derudover har jeg en speciel interesse i PC og internet skkerhed for unge. Undersøgelser viser desværre, at unge ikke er så bekymret omkring deres sikkerhed når de anvender deres PC, benytter internettet, de siciale medier, shopper online eller bruger netbank. Selv om de unge nu om dage er de klare "heavyusers" og eksperter, ser vi desværre også, at når det gælder internet sikkerhed, data beskyttelse og endnu mere vigtigt; identitets beskyttelse, så tager alt for mange for let på det.

Unge lever, heldigvis stadig i den dejlige naive tro på, at vi kan gå på vandet og at alt det onde kun rammer andre, f. eks. naboen. Og ja, det er jo da grundlæggende fantastisk, det er jo netop det der gør, at der er håb i ungdommen og, at det er dem vi bygger vores håb for fremtiden på. Ikke mindst fordi de er så meget dygtige en de ældre generationer når det kommer til brugen og integrationen med internettet og den elektroniske tidsalder, vi nu er total opslugt af.

Computere, internet, social medier, udstilling af sig selv på nettet, og det at have ALLE sine personlige og meget private og intime oplysninger om sig selv gemt digitalt og elektronisk er idag en 100% integreret del og en selvfølger i enhver yngre persons liv. Men desværre er de internet kriminelle udemærket også klar over dette faktum. Personlige data kan være mange penge værd for de IT kriminelle, og de er desværre yderst skrubbelløse. Brug af andres identitet bliver i meget stor udstrækning anvendt i udførelsen af IT og internet kriminalitet. Selv brug af andres computere er yderst udbredt. Så det er ikke kun det, at vi kan blive frarøvet vores egen penge på vores bankkonto eller fra vores kreditkort, fordi koden er blevet nappet, som vi skal være bekymret over. Men også i høj grad brugen af vores personlige data, så man kan udføre meget grovere, større og mere omfangsgribende IT kriminalitet bliver mere og mere udbredt. Og desværre har vi kun lige set begyndelsen, alle eksperter forventer, at det bliver meget værre og grovere i fremtiden…desværre.

Men hvis de unger er så skrappe til brugen af alle de værktøjer og tilbud den elektroniske tidsalder tilbyder os, hvorfor er de så ikke også klar over alle de farer der er furbundet hermed og bevidst omkring hvilke forholdsregler, der skal tages og hvordan man skal beskytte sig…..ja det er det store spørgsmål!

Som nævnt tidligere ligger meget nok i den dejlige naivitet og det enorme gå på mod og energiniveau, vi som unge normalt har. Men der er nok også andre faktorer der spiller ind.

Disse faktorer vil jeg gerne belyse lidt. Derudover har jeg sat mig for, at forsøge at gøre noget ved den manglende internet sikkerhed blandt den unge generation. Det er min klare holdning, at det er en nødvendighed. Derudover er jeg også i den alder hvor man får børn, og min egen søn på bare 5 år er allerede på mange områder internet superbruger.

Jeg skal i den sammenhæng og for en sikkerhedsskyld slå fast at vi hos www.mysecuritycenter.com naturligvis lever af at sælge sikkerhedssoftware og services til private personer. Så nogen vil sikkert så påstå, at jeg har en klar interesse i at male et skræmme billede op, og få flere folk til at købe vores produkter. Ja det kunne jeg måske, og ja det har jeg måske, men det er desværre også et uomtvisteligt faktum idag, at internet kriminalitet er en multi milliard forretning, som bare vokser og vokser. Beskytter man sig ikke og tager man ikke sine forholdsregler, er det min påstand, at de fleste bliver ramt af det før eller senere.

Så hvorfor IT beskytter unge sig generelt meget mindre end middelaldrende og ældre?

Ja, det er der efter min mening mange årsager til; den dejlige naivitet, det ukuelige gå på mod, generel uvidenhed omkring omfanget og de mulige konsekvenser tyveri at persondata, login og password koder, samt adgang til kreditkort og bankkonti kan medføre. Eller er det bare så enkelt, at det ifølge de unge er for dyrt at beskytte sig og tage de nødvendige forholdsregler, ja det er lige netop min tese!

Er det så for dyrt? Nej det er det nok som udgangspunkt ikke. Det er ikke billigt at udvikle sikkerhedssoftware eller yder forskellige sikkerhedsservices. Men i de unges øjne er det nok for dyrt. Som ung har man jo generelt ikke alt for mange penge mellem hænderne, og dem man har vil man naturligvis gerne bruge på helt andre ting end PC og internet sikkerhed. Tøj, fredagsbar, sommerferie eller ski ferie, køb af diverse gagdets og meget andet. Helt naturligt og det er disse faktorer der gør, at jeg tror, at de unge generelt er meget mindre opmærksom på IT sikkerhed end andre aldersgrupper.

Students Security Community – how to security and protection yourselves online

Hos MYSecurityCenter har vi valgt, at vi vil forsøge at gøre noget ved dette problem. Vi vil gøre hvad vi kan for at få de unge til at forstå, at de skal tænke sig om og tage sine forholdsregler. Vi lancerer et nyt initiativ, som vi kalder: Students Security Community – how to security and protection yourselves online!

Her vil det bl.a. være muligt:

  1. At stille spøgsmål til vores mange IT sikkerhedseksperter om alle relevante IT sikkerhedsspørgsmål man måtte have.
  2. At få gratis råd og vejledning fra vores sikkerhedseksperter om IT sikkerhed.
  3. At kommunikere med andre unge omkring IT sikkerhed specielt for unge. Give hinanden gode råd, ideer og anvisninger på hvordan man kan forbedre sin IT sikkerhed, og hvordan man skal forholde sig på bl.a. Facebook og andre sociale medier.
  4. At finde en hel række simple og enkle råd specielt til og omkring unges brug af internettet og sociale medier.

Derudover vil vi også tage det økonomiske aspekt ud af problematikken hos de unge. Vi har valgt at give alle vores prisvindende produkter og services til alle unge under 21 år til vores rå kostpris. Det vil som oftest sige med en rabat på op til hele 90% i forhold til normal kostpris!

Alle vores produkter helt gratis

"Liker" eller "sharer" man vores Students Security Community på de sociale medier og laver et indlæg om emnet "Unge og internet sikkerhed" på sin Facebook, blog eller hjemmeside, vil man til og med få andgang til alle vores fulde produkter og services helt gratis indtil de fylder 25 år. Vi giver endvidere alle som lave et indlæg om emnet 5 fulde licenser af vores prisvindende MYInternetSecurity, som man i forbindelse med blog indlæg kan udlodde gratis til de første 5 kommentarer til indlægget.

I MYInternetSecurity, samt vores MYAntivirus, MYFreeAntivirus anvender vi verdens bedste antivirus teknologi. MYInternetSecurity har en årlig værdi af 399 kr.

Vi mener at det er altafgørende at aktivere og engagere de unge i denne debat. Direkte engagement og aktivering vil give den højeste effekt og derfor tilbyder vi det vi gør, så de unge har endnu et indlysende encitament for at bruge tid på udbrede og fortælle om vigtigheden for at unger i højere grad en nu fokuserer på deres IT sikkerhed!

Gode råd om Unge og internettet

Man bør møde andre på nettet, som man selv vil mødes. Internettet har, ligesom det øvrige samfund, regler for, hvordan man opfører sig. Det er let i ly af nettets anonymitet at blive lokket til at teste grænser og give udtryk for ting, man aldrig ville sige ansigt til ansigt.

  1. Hav god stil – Den gode stil på nettet handler lidt firkantet sagt om at være bevidst om alle de andre på nettet.
  2. Vær kritisk – Nettet har tusindvis af spændende websites med alle mulige former for oplysninger og informationer. Der er i det hele taget så meget stof på nettet, at det ikke altid erlige nemt at gennemskue, hvad man kan stole på og, hvad der er helt hen i vejret, pure opspind eller bare ren og skær vrøvl.
  3. Tænk dig om – På nettet kan alle slags mennesker tale med hinanden, uden de reelt ved, hvem den anden er. Tænk dog om, vær 100% sikker på hvem du chatter eller snakker med før du oplyser flere oplysninger om dig selv en højst nødvendig. Og beslutter du dig for at mødes med en ven du har mødt på nettet, er det altid en god ide at snakke med andre, f. eks. sine forældre om det første.
  4. Du bestemmer selv – Én ting er, hvad andre lægger ud på nettet, noget andet er, hvad man selv lægger ud på f.eks. en profil på en chatportal, ens eget website eller en blog. Du bestemmer selv hvad du vil lægge ud på nettet, undlad at lade dig presse af andre.

Behandl andre med respekt

Der er absolut ingen grænser for, hvor sjovt man kan have det på nettet. Men der er grænser for, hvad man kan tillade sig over for andre. Hvad der er ok og hvad der ikke er ok kan afhænge af den gruppe eller det forum som man befinder sig i, men der findes en række tommelfingerregler:

  1. Brug gerne smileys eller visuelle udtryk når du udtrykker dig – det hjælper til at forstå ordene.
  2. Vis respekt for den du skriver med og pas på med de store bogstaver – DET VIRKER SOM OM DU RÅBER…
  3. Pas på med ironien! – Der skal langt mindre til at overskride grænsen mellem sjov og alvor, når man taler sammen på nettet. Hvordan kan de andre vide, at det, du siger, bare er for sjov, når de ikke kan se glimtet i øjet?
  4. Send aldrig noget af sted eller skriv en besked når du er vred. Det sker ofte, at man fortryder det når skyerne har spredt sig! Tænk dig derfor om en ekstra gang, før du sender en besked, du måske vil fortryde. Når den først er sendt, er det for sent.
  5. Spørg altid om lov eller tænk dig godt om før du lægger noget op af andre. Portrætbilleder eller billeder taget i private sammenhænge må faktisk ikke offentliggøres uden den pågældendes tilladelse.

FACEBOOK

Børn under 13 år allerede har en profil på Facebook. Hvis man tillader dit barn at være på Facebook, før de er 13 år, så giv dig tid til at hjælpe barnet med at oprette profilen og gennemgå sikkerhedsindstillingerne, så barnets profil kun bliver synlig for venner. Sæt klare grænser for, hvem barnet må være venner med, du kan altid give flere tilladelser efter et stykke tid. Sørg for, at personlige oplysninger ikke er synlige for andre end venner.

Læs Facebooks sikkerhedsguide for forældre her.

Andre generelle gode FACEBOOK sikkerhedsråd

  1. Lav en sikker adgangskode, som er svær at gætte. Man ska aldrig fortælle sin adgangskode til andre.
  2. Log altid ud efter at have brugt Facebook på fremmede computere. Det kan være en god idé at fjerne fluebenet i boksen "forbliv logget på".
  3. Snak altid pænt og md respekt når man chatter eller kommenterer billeder og statusopdateringer.
  4. Vær en god rollemodel – spørg for eksempel om lov, inden du lægger billeder af andre op på Facebook.
  5. Aftal sammen med vennerne regler for, hvilke billeder og statusopdateringer det er ok at dele på nettet og i jeres forskællige foraer.
  6. Være kritisk over for venneanmodninger fra folk, du ikke kender i forvejen.
  7. Bloker og anmeld straks brugere der kommer med krænkende opslag.
  8. Tag ansvar for egne handlinger på internettet.
  9. Gå imod "digital mobning". Snak om det offentligt. Lad dine venner vide at du ikke synes det er ok. Tag det op som et emne i skolen, klassens time.